Erhan BOZKURT

BİR BAYRAM SABAHI

BİR BAYRAM SABAHI

 

     Rabbim izin verdi! bir yandan; oruçları tutuk, sahurlara kalktık, iftarlar açtık, misafirleri ağırladık, ibadetleri yaptık, teravih namazlarını kıldık, Kuran’ı Kerim hatimlerini yaptık… diğer yandan yine Rabbim izin verdi; işlerimizi aksatmadık çalıştık çabaladık helalinden ekmeğimizi kazandık. Zaman hızla akıp geçti ve bir bayram sabahına uyandık. Tüm bu ibadetleri ise Bayram namazıyla süsledik. Bu vesileyle Rabbim imkan verdikçe ibadetlerimizi yapmaya ve oruçlarımızı tutmaya devam edeceğiz.

      Eski bayramlar denilince akıllara gelen bir gelenek de bayramlık kıyafetler olarak karşımıza çıkar. Adından da anlaşılacağı gibi bayramlıklar, her zaman yeni ve güzel giysilerden seçilirdi. Özellikle çocukların bayılarak giydiği bayramlıklar, eski bayramların neşesini de oldukça güzel bir biçimde yansıtırdı. Ayrıca temiz ve yeni kıyafetlerin, bayramın enerjisini yükselttiğine de inanılırdı.

      Eski bayramlarda yapılan aile ve akraba ziyaretleri, olmazsa olmaz gelenekler arasında yer alır. Zaten bayramı bayram yapan da bütün ailenin bir arada olduğu o eşsiz anlardır. Anneanne, babaanne ve dedeler başta olmak üzere yapılan aile ziyaretleri; büyüklerin gönlünü hoş tuttuğu gibi bayram ruhunu da en güzel şekilde ortaya çıkarırdı. Özellikle Ramazan Bayramı söz konusu olduğunda büyükler ziyaret edilir ve hatırları sorulurdu. Böylece kişiler, uzun süre görmedikleri akrabaları ile bir araya gelir ve birlikte değerli anılarını paylaşma fırsatı yakalardı.

      Büyük küçük herkesin heyecanla beklediği bayramlar, özellikle küçükler için ceplerini harçlıklarla doldurabilecekleri harika bir zaman. Öyle ki şeker ve çikolata ile birlikte verilen bayram harçlıkları, eski bayramların unutulmayacak geleneklerinden. Çocukları mutlu eden bayram harçlıkları, bugün de devam eden ve eski bayramları hatırlamamızı sağlayan bir gelenek.

      Eskiden oldukça gösterişli olan kolonya, lokum ve şeker eve gelen misafirler için adeta bir değer göstergesiydi. Kolonyanın ayrılmaz ikilisi olan şeker ise yine bugün olduğu gibi misafirlere olan değeri en iyi şekilde göstermek ve misafirlerin ağızlarını tatlandırmak için veriliyor. Bu güzel geleneklerimizin halen mevcut olması ise bizi ayrı bir gururlandırıyor. Çünkü zaman geçtikçe modernleşmenin yanında kültürel değerlerimiz yok olmaya devam ediyor. Büyüklerimizden esinlenerek gelen bu kültürel değerlerimizi yenileşmenin yanında modernleştirerek ayakta tutmaya devam edelim. Bayramınız kutlu olsun.